28. 4. 2024   |   svátek má Vlastislav
 

Žemlovka s jablky

Název Množství a jednotka
houska obyčejná 5 - 6 ks
nastrouhaná jablka 4 ks
máslo 1 lžíce
vejce 2 ks
mléko 500 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Jarča



Postup

Zapékací misku vymažeme máslem, jablka nastrouháme nahrubo nebo na plátky, housky nakrájíme na centimetrové plátky, ve větší misce rozmícháme v mléce cukr a vejce.
Plátky housek namáčíme v mléce tak, aby pěkně nasákly, vymačkáme je a poklademe jimi dno misky. Na nasáklé housky dáme vrstvu jablek, ty posypeme rozinkami a skořicovým cukrem. Vrstvy střídáme, poslední vrstvou jsou housky. Poklademe plátky másla a v troubě při teplotě 180°upečeme dozlatova asi třičtvrtě hodiny.



















 


RECEPTY

Ohnivé mamutí kuřecí maso

Postup: Kuřecí (nebo krůtí) prsa nakrájíme na menší kostky. Zeleninu očistíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Chobotničky na víně po italsku

Postup: Chobotničky rozmrazíme (předpokládám, že v našich podmínkách čerstvé moc... zobrazit recept

RECEPTY

Rajčatová polévka s bazalkou

Postup: Do hrnce dáme olivový olej a na něm necháme zesklovatět drobně nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Kuskusoto se zeleninou

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme. Papriku, cuketu a rajčata na kostičky, cibuli na... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový džem

Postup: Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...